maandag 3 januari 2011

Bullitt

Velen zullen de beroemde achtervolgingsscene kennen uit de film Bullitt met Steve McQueen. Frank Bullitt jaagt in en buiten de straten van San Francisco met zijn Ford Mustang 390 GT moordenaars in een Dodge Charger R/T 440 na. De film Bullitt won zelfs een Oscar voor de beste filmmontage (1968).In het najaar van 2009 bracht het op dat moment nieuwe slotracemerk Pioneer de (P001) Bullitt 1968 Ford Mustang 390 GT op de markt. Op hun website is het, inmiddels gegroeide, assortiment American Muscle cars te vinden. Eind 2010 kwam eindelijk ook de Bullitt Assassins car - de (P003) Bullitt 1968 Dodge Charger R/T 440 - op de markt, dus dat verklaart bij deze ook mijn rit in de kerstvakantie.Beide Pioneer slotcars (over de gekozen merknaam valt te redetwisten) zijn met een schroef stevig bevestigd op het kunststof plateau - de Dodge zelfs nog gefixeerd aan de voorzijde - en ondersteund met een separate doorzichtige kunststof verhoging. Het kartonnen omhulsel is aan beide zijden voorzien van mooie prints uit de achtervolgingsscene. Onder het plateau zijn onderdelen te vinden, specifiek horend bij die slotcar. Hierbij moet gedacht worden aan een setje van vier nieuwe banden, nieuwe voorbumper en ruitenwissers, maar ook een nieuw schoentje met slepers geschikt voor een houten baan. Op de bijgeleverde witte kaart met rode rand is achtergrondinformatie te vinden.Bullitt 1968 Ford Mustang 390 GT
Specificaties: fabriekskleur Highland Green, motor 390ci V8, 325 pk/4800 tpm, topsnelheid 124 mph, transmissie 4 versnellingen handgeschakeld.
Carrosserie modificaties: emblemen 'Mustang', 'GT' & 'Pony' verwijderd, chromen lijsten aan de zijkanten evenals de chromen remluchtinlaten groen geverfd, spiegel verwisseld voor een rond exemplaar welke groen/zwart is geverfd, radiateur grill vervangen door zwart gaas, chromen randen rond achterlichten zwart geverfd net als het middelste deel van de tankdop en de achteruitrijdlampen verwijderd.
Motor modificaties: speciale race nokkenas, bewerkte cilinderkop en gemodificeerd ontstekings- en carburatiesysteem.Bullitt 1968 Dodge Charger R/T 440
Specificaties: fabriekskleur Jewel Black, motor 440ci Magnum V8, 375 pk/4600 tpm, topsnelheid 126 mph, transmissie 4 versnellingen handgeschakeld.
Modificaties: voorbumperbeschermers gedemonteerd (bij kentekenplaat) en achterzijde ontdaan van de 'Bumble Bee Scat Pack' striping, binnen in de Dodge zijn hoofdsteunen en veiligheidsgordels voor de schouders verwijderd. Voor de springscenes is de ophanging aangepast, de auto verlaagd en achterveren gemonteerd volgens Police specificaties.Voor de film zijn twee Mustangs gebouwd, waarvan - zover te achterhalen is - één exemplaar het actiegeweld heeft overleefd. Ook van de Dodge zijn twee identieke auto's gebruikt. Eén Charger is tijdens de achtervolgingsscene volledig vernield, maar dat zal na het zien van de achtervolging geen verrassing zijn.Liefhebbers van deze twee slotcars verwijs ik graag naar de uitgebreide verslagen die Harry van Home Racing World & Slot Car Garage heeft geschreven. Zowel de Ford Mustang 390 GT als de Dodge Charger R/T 440 komen ruim aan bod. Opvallend is dat de Pioneer slotcars allen al Scalextric Digital DPR ready zijn. Als dan tevens blijkt dat de Pioneer en Scalextric slotcars in eenzelfde verpakking bij de detailhandel worden aangeleverd, dan mag daaruit geconcludeerd worden dat de samenwerking nauw is.Beide Pioneer slotcars zijn - mijns inziens - erg goed gelukt, zowel in afmeting als in gedetailleerdheid. De additionele slotraceonderdelen en datakaart zijn absolute pluspunten. Nu nog de prangende vraag: 'Wordt ook geracet met deze mooie Mustang en Charger?' Het enige dat ik weet, is dat ze momenteel MIB zijn, maar als het ooit zover komt, dan zal je het hier kunnen lezen. Uiteraard sluit ik af met de beroemde achtervolging in de straten van San Francisco.

5 opmerkingen:

 1. sla ik bij de vorige post(25 dec j.l.) de plank volkomen mis,
  nog een keer raden dan:jij gaat nu auto's verzamelen die iets met t.v. of film te maken hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. erg leuke stuk om te lezen Harrold.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wederom een stap buiten de porsce=he collectie en wat voor een. Prachtige auto's met een goed verhaal. Petje af voor dit leuke stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Neem dit duo maar mee voor een spannende achtervolging op de NijRaceRing.........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. [quote...]nieuwe voorbumper en ruitenwissers...[/quote]

  Dat is ook wel nodig als je de achtervolgingen uit de film wilt nadoen op Le Grenier.

  Verzamelen?
  Misschien iets voor Pioneer. Een stuiterende Audi S8 jagend op een soepele Citroën XM. (Ronin)

  BeantwoordenVerwijderen