woensdag 28 oktober 2009

Tot op 'de bodem' uitgezocht

De in het vorige onderwerp besproken werkwijze 'chassis richten' heb ik op de bodemplaat van zowel een Slot It Porsche 962c en als een 956KH toegepast. Op onderstaande foto is het resultaat te zien zoals het zou moeten zijn: een kaarsrecht chassis !Blijft dit ook zo is een terechte vraag. Deze kwestie heb ik bij een Procestechnoloog neergelegd en zijn antwoord is als volgt:

Kunststoffen welke door extrusie of spuitgieten worden vervaardigd hebben een geheugenmoment. De materialen worden dikwijls direct na het in de juiste vorm brengen gekoeld met koud water. Het gevolg is dat de moleculen schrikken, ze bevriezen. Door het kunststof weer warm te maken en langzaam te laten afkoelen relaxeert het materiaal. Je kan in feite stellen dat de moleculen van stress naar relax gaan, waardoor krimp en vervorming kan worden tegengegaan.

Tot zover de wetenschappelijke benadering, mijn ervaring is dat beide Slot It bodemplaten nog altijd kaarsrecht zijn en dat is voor mij uiteindelijk het enige dat telt !

6 opmerkingen:

 1. het is met succes toegepast op mijn slot it nissan.hij gaat nu aanzienlijk beter over de baan.
  in de korte tijd dat ik me met slotracen bezighoud,sta ik soms verbaasd hoe vindingrijk en hoe,achteraf bekeken,kinderlijk eenvoudig sommige problemen worden opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zullen indderdaad lang recht blijven. Ze zullen alleen weer scheef gaan staan als je een flinke klap maakt, de motormount te vast zet of de kap helemaal vast zet. Vaak is een kap ook niet helemaal recht en trekt als hem dus helemaal vastdraait het chassis scheef.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @TBS racing: Welke auto blijft wel recht na een flinke klapper ;-) Het motormount heb ik ook bewust samen met de bodem bewerkt (zie vorige artikel). Het te vast zetten aan de carrosserie kan het effect inderdaad weer teniet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. leuk om te lezen en erg handig.
  By the way, ik zie dat de updates niet langer doorgegeven worden...
  Ook mijn site heeft alweer een ander topic wat op jouw site nog steeds niet bijgeschreven staat, vreemd...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Scrapitz: in de helpforum wordt er ook al over gediscussieerd en er is een (tijdelijke) oplossing. heb ik geprobeerd maar de een laat mijn updates wel zien de ander niet. Het rare is dat er blogs zijn die wel zichtbare updates geven (bijv Frank103)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Teveel ontspanning van het plastic kan natuurlijk ook de bedoeling niet zijn. er moet wel een race gewonnen worden!

  BeantwoordenVerwijderen