dinsdag 18 november 2014

Verrassing in de Staart

Het was lang geleden dat ik voor een slotracewedstrijd op de zondag zo vroeg opgestaan ben. Een anderhalf uur later, inmiddels half acht, arriveerde ik bij FerryFazzt om gezamenlijk door te rijden naar de Oldtimer Race in Drachten, georganiseerd door leden van SRC De Bunker in Drachten.
Wederom anderhalf uur later mochten we ons verheugen op volle activiteiten rond de Fleischmann clubbaan van De Bunker en vooral op een warm bakkie pleur. Alphons en John waren druk in de weer rond de baan, de tijdwaarneming en de voorbereidingen tot het keuren.
Allereerst mocht getraind worden en dat was behoorlijk wennen. Mijn laatste optreden was toch al weer een jaar of drie geleden op deze baan. De witte Porsche 917K deed netjes zijn rondjes en langzaam aan werden de rondetijden bemoedigend. De #22 Martini had ik - na ruggespraak met John - op P3 gezet, net als de donkerblauwe #20 Fly Porsche 917K.
Deze laatste was de eerste Fly Porsche 917K, die ik ooit helemaal uit elkaar haalde, om deze vervolgens met allerlei Slot It materiaal vol te bouwen. In de huidige configuratie zit een NSR motor voor de achteras. Deze had behoorlijk meer pit dan de oranje Slot It motor in de witte Martini Porsche, zodat na een paar stints werd besloten, de donkerblauwe Fly in de standaard klasse in te zetten.
Natuurlijk kon ik het niet nalaten de twee jaar geleden gebouwde en nooit gebruikte Porsche 956KH de baan rond te laten gaan. Voor gladde banden had de Slot It best veel grip, hetgeen genoeg zegt over de preparatie van de baan.
De organisatie was er maar wat druk mee. Alles hadden ze 'im Griff' en Alphons probeerde zo streng en rechtvaardig mogelijk te zijn. Dat ging hem ook goed af, zodat vervolgens de race kon beginnen.
De (tevens maximaal ingestelde) 20 ingeschreven racers waren onderverdeeld in 5 races. Ik mocht in race vier van start. De baan 3 ging behoorlijk lekker, net als baan 4, om vervolgens terug te vallen naar een lastige baan 1. Daar crashte ik aan het einde van het rechte stuk en - naar later bleek - verloor ik het loodje voor het schoentje. Een aantal de-slots erna waren het gevolg. Gelukkig kon ik het ritme herpakken op baan 2, zodat in totaal iets meer dan 72 ronden werden afgelegd, op dat moment een vijfde overall positie.
Ook in de tweede race kon ik als vierde aantreden en begon op baan één. Deze wist ik redelijk veilig en - voor mijn gevoel - beter dan de eerste race te volbrengen. In baan 2 kreeg ik het ritme aardig te pakken en kon in de laatste twee minuten regelmatig mijn rondetijden verbeteren.
In baan 3 werd het chaotisch. In de eerste ronde werd ik meegesleurd in een crash van een medecoureur, vervolgens belandde de Porsche van John in het middendeel, zodat hij over de baan klom en ook nog eens zijn hoofd stootte aan de betonbalk van het plafond. Daaropvolgend reed ik op het achterste deel van het circuit uit baan 3, werd de blauwe Porsche ingezet in baan 4, gelukkig na een aantal meters opgevangen door dezelfde Marshall, echter ging de slotcar naar de grond. Het gevolg waren slepers die alle kanten op wezen en een korte pitstop waar ik één ervan uit het schoentje trok. Resultaat: DNF.
Balen uiteraard, maar d'r zit natuurlijk geen opzet achter en na de race kwam de Marshall nog even voorbij. Dat is ook 'Part of the Race'. In de finalisten race, waar zelf nog gemarchalled mocht worden door Ferry en ondertekende, werd flink strijd geleverd op het Modivide niveau.
Tot grote verrassing mocht ik de 'Eeuwige Roem' en Super Gevulde Koek in ontvangst nemen als Winnaar van de Standaard Klasse, een zeer onverwachte en aangename wending van het einddeel van de dag.
Zonder iemand te kort te willen doen wil ik Alphons, John en Leo en natuurlijk alle andere mannen en vrouwen achter de schermen van SRC De Bunker danken voor hun inzet. Het was een topdag !

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag. Jullie hebben genoten als ik naar verslag kijk. Ben ook 1 keer geweest in Bunker. Toen trof ik jouw voor het eerst geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed verslag Harry, je hebt de plak eerlijk verdient hoor.

    BeantwoordenVerwijderen