dinsdag 11 november 2014

Uitmekaar, inmekaar ...

In het voorjaar van 2013 kreeg ik het lumineuze idee de op dat moment net verworven Fly Porsche 917K Martini #22, winnaar van Le Mans 1971 met als coureurs Dr. Helmut Marko en Gijs van Lennep, volledig te verbouwen en gereed te maken voor clubraces. Eigenlijk net zoals in 2008 de Fly Porsche 917K Gulf #2 is ontstaan.
Als eerste werd de Fly Porsche volledig gedemonteerd, iets waar ik het afgelopen jaar veel ervaring mee heb opgedaan, ook in de 1 op 1 autosfeer. Vervolgens werd de - het was wel een 'used-car' - carrosserie en het chassis onderworpen aan een uitgebreide cleaning job.
Het chassis van de Fly 917K bestaat uit twee delen, dus deze werd nauwkeurig aan elkaar verlijmd, dat scheelt namelijk een schroefpunt en het chassis kan daardoor beter flexen. De carrosserie werd daaropvolgend stukje bij beetje opnieuw opgebouwd, met zoveel mogelijk in acht nemend dat losse onderdeeltjes als de ruitenwisser goed vast moeten zitten op een clubbaan. 
Aansluitend gebeurde een jaar helemaal niets, totdat uit Drachten bij SRC De Bunker het bericht kwam dat op zondag 16 november 2014 een Oldtimer race georganiseerd zou worden. FerryFazzt polsde en ik zei ja, laten we doen !
Natuurlijk dikke stress, want de Martini #22 was nog lang niet klaar. De Fly Porsche Gulf #2 heeft echter een behoorlijke reputatie en was niet onverdienstelijk in het vergaren van medailles tussen 2008 en 2011. De oranje Slot It motor was wel helemaal gaar en deze werd snel vervangen door een fris exemplaar. Onder de carrosserie houdt het niet over aan ruimte, dus de dikke SI-kabels zijn tevens vervangen door Ø 1,5mm JP-Slot kabeltjes. Zelfs een zoetvijltje moest eraan te pas komen alles passend te krijgen.
Het resultaat is, dat de Fly Porsche 917K Martini #22 startklaar is voor komende zondag. Hoe de slotcar het op de baan in Drachten gaat doen, merken we dan wel. Het wit springt in ieder geval goed uit op de zwarte kunststof clubbaan, dat voordeel heb ik ieder geval al wel. Geen idee welke bandjes eronder moeten. Ik vertrouw erop dat die tip nog zal worden ingefluisterd.

3 opmerkingen: