maandag 31 december 2012

Een voorspoedig 2013 !

Bij deze wil ik iedereen een goed uiteinde en een voorspoedig 2013 toewensen.
Hoewel het rustig is geworden aan het blogfront, gebeurt achter de schermen nog wel het een en ander. Zo is tijdens de maandelijkse Mini-Z SRTT Porsche 962c Challenge competitie Max kampioen geworden. Dit jaar kreeg de koploper de diffuser van vijf gram achter de achteras gemonteerd en dit bracht de spanning behoorlijk terug.
Een schaal 1/24 Kadett C2 Coupé slotcar carrosserie is in Duitsland besteld. Hier zal tzt een passend chassis onder worden gebouwd. Voor de SLN Cup 2013 eind februari sta ik op de reservelijst en wie weet pak ik weer eens een Classic Cup mee. Citaat van 18 april 2012: 'We gaan het meemaken'.

zondag 9 september 2012

We zullen eens een update doen ...

Na het verleggen van de aandacht naar mijn Opel Kadett C Coupé is het op slotracegebied stil(ler) geworden. Ja, soms haal ik de Scalextric Sport Top Gear baan van het zolder om tegen mijn zoontje te rijden. Dat is wel goed, zo houd je de scherpte erin. Eén keer in de maand wordt ook nog de SRTT Mini-Z Porsche 962c Challenge verreden met Ferry, Gerard en Max.
Voor de rest bereid ik me voor op het grote project. Eind augustus bezocht ik de C2 in de stalling en de motivatie werd sterker dan ooit, om volgend jaar iets moois van mijn Bernstein Gold Coupé te maken.
In de laatste maanden zijn al wel de nodige kilometers gemaakt om aan de juiste onderdelen te komen. Gedacht kan worden aan nieuw en gebruikt origineel plaatwerk, vaste achterraampjes met nieuwe rubbers, hagelnieuwe (new old-stock) GT/E sportspiegels, ATS Classic 7Jx13 ET20 sportvelgen, ETE 40/40mm verlagingsveren en Recaro sledes.
Zijn we er dan al? Nee, dit is nog maar het begin. Veel onderdelen die zijn aangeschaft, komen voort uit de wensenlijst van 1995, het jaar dat de Coupé in de stalling ging èn in de herinnering bleven hangen. Na het bezoek van eind augustus kwamen nog een aantal punten tevoorschijn, die ik toch kennelijk was vergeten. Die vallen in de categorie 'oh jaaaa (shit jaaaa)'.
Om me af en toe te kunnen afreageren en me voor te bereiden op de toekomstige ritten in de Coupé, mag ik me heel soms uitleven op de kartbaan. Tijdens onderstaand bezoek in Winterswijk werd ik ingedeeld bij zes Duitsers. Waarschijnlijk hadden ze net als Schumacher hun langste tijd gehad, want de snelste rondetijd ging naar Nederland.
Voorlopig moet ik me echter nog 'behelpen' met deze nieuw op mijn verjaardag gekregen prachtige en zeer gedetailleerde Minichamps, schaal 1 op18:
Opel Kadett C1 Coupé 1.2 SR (1976).

dinsdag 15 mei 2012

C'est ça !

Circuitpark Le Grenier? C'est fini !
De Scalextric Classic en Sport startsets zijn weer ingepakt, net als alle zeer bijzondere baancombinaties als de LeMans start, de Pitstraat, de Goodwood- en de Spanish chicane. Alle prefab gebouwen zijn gedemonteerd, de scenery is verzameld en de slotcars zijn teruggeplaatst in de oorspronkelijke doosjes.
Zèlfs de complete verzameling Scalextric Porsche 996 GT3R en de collectie hagelnieuwe NSR, Slot It, Pioneer en overige Scalextric slotcars zijn geschikt gemaakt voor langdurige opslag. De nieuwe (C3194) Porsche 996 GT3R '2004 Asian Carrera Cup' kon nog nèt mee met haar vierenveertig zusjes.
Einde slotracehobby? Nee, dat ook weer niet (helemaal). De slotracekoffer met complete inhoud blijft paraat voor misschien héél af en toe een toernooi als een SLN-Cup, Classic Cup, GroupC-32 of ander vergelijkbaar evenement.
Ik weet 't, het zal afkicken worden, maar van de schamele nog beschikbare tijd gaat vanaf heden de focus naar de wedergeboorte van mijn 78-er Opel Kadett C Coupé 1.6S.

woensdag 18 april 2012

Lustrum blog PorscheHarry

'Time flies when you're having fun' wordt weleens beweerd. Deze uitdrukking kan ik zeker bevestigen. Op 18 april 2007 (toevallig ook op een woensdag) verscheen mijn eerste artikel en tijdens het eerste PorscheHarry lustrum is het aantal geschreven items opgelopen tot 393. Slechts 15,8% van mijn voortbrengsels bleken off-topic, m.a.w. niet slotrace gerelateerd.
Veel onderwerpen zijn de revue gepasseerd, diverse clubs, beurzen en bijeenkomsten zijn bezocht en menig slotracetoernooi is verslagen. Diverse fotoalbums zijn aangelegd met o.a. de inmiddels helemaal complete collectie Scalextric Porsche 996 GT3R (oh ja, exclusief de nieuw in 2012 uitgebrachte Infineon). Wat valt er eigenlijk nog meer te schrijven? We gaan het meemaken.

woensdag 28 maart 2012

Championship of the Bloggers

Negen deelnemers cq. bloggers waren te tellen bij het toernooi dat Marc en Marc hadden georganiseerd en dat ook nog eens op een thuiscircuit ! De Souterrain Cup 2012 kan derhalve gerust betiteld worden als Championship of the Bloggers.
Slotracebijeenkomsten thuis komen uiteraard vaker voor. HenkG is daarin waarschijnlijk trendsetter geweest met meerdere thuisraces op Twenttrack, maar de opkomst in deze groten getale is wel héél uniek.
Heel professioneel werden de bandjes uitgereikt voor aanvang van de race. Speciale vermelding daarvoor verdient Marc Brevoord, die dit schoeisel zelf produceerd. Aangezien het rubber kostenloos door de organisatie ter beschikking werd gesteld, is een beetje reclame wel op z'n plaats.
Tijdens de trainingen was het opvallend dat SI P6 rubber meer last had van de scenery (lees: gras) op de baan dan deze rode PolyUrethaan bandjes. Ongetwijfeld zal hier en daar in de toekomst nog verder getest gaan worden, maar tijdens de race was de grip van Marc's creaties uitermate goed.
En er werd wat af gefotografeerd, Big Brother was er niets bij! Voor de mooiste overzichtsfoto's van 'Het Souterrain', kijk gerust op HenkG's blog. Ook Paul van Roadrunner slotracing, die overigens helemaal uit het verre Zuiden was overgekomen (maar wel met echte vlaai), wist het toestel regelmatig te vinden.
Voor het betere filmwerk, zie het hachelijke blog van Frank103, maar vergeet vooral niet het minitueuze verslag met bijbehorende foto's van JW te bestuderen. Bloggen, fotograveren en de eerste plaats in de wacht slepen is ècht mogelijk. Jan-Willem kreeg dit voor elkaar met zijn gele Gijs van Lennep NSR Porsche 917K.
In principe kon het marshallen worden afgevangen door twee personen, gepositioneerd aan de zijkanten, maar Marc had geen probleem af en toe zijn eigen bouwwerk te beklimmen als een slotcar in één van de vele bomen was terechtgekomen.
Mijn bijdrage in het verhaal was helaas miniem. Na een derde kwalificatietijd kon ik gelijk aan de bak. Door als derde (en dus laatste) te eindigen in de eerste race van best gekwalificeerdeen, kon ik de koffer al inpakken.
Ferry hield het meerdere races vol en Henk was deze dag helemaal in zijn element. Dit had niets te maken met het moment dat Ferry Paul's GT40 met vlakke hand plette op de middenbaan, maar omdat hij zijn rondjes netjes en geconcentreerd maakte zonder te deslotten. Achtentwintig ronden per stint en meer zorgde aan het einde van de dag voor een verdienstelijke vierde plaats.
JW groeide duidelijk in de wedstrijd. Het aantal kilometers per stint groeide gestaag, waardoor hij uiteindelijk in de finale de overwinning naar zich toe wist te trekken: Chapeaux !
Natuurlijk was het racen op Neerlands mooiste houten thuisbaan een feest (heb niet het lef deze weer binnen een maand af te breken Marc) en de samenkomst met bloggers enorm gezellig. Uiteraard verdienen Marc en Marc alle eer in het organiseren van dit leuke evenement. Zonder Annemarie in dit verslag te vermelden als drijvende kracht achter alle drankjes en de overheerlijke lunch, zou deze reportage onvolledig zijn geweest.
Heren en dame: hartelijk dank !

woensdag 21 maart 2012

We zijn er klaar voor !

Komende zondag is het dan eindelijk zover. Slotcars uit de tijd van de Targa Florio mogen op de - als ik ongelijk heb: Proof it !- mooiste thuisbaan van de Lage Landen worden losgelaten. Rijders uit heel Nederland hebben zich ingeschreven en het SRTT zal met drie man sterk het Oosten vertegenwoordigen tijdens de Souterrain Cup.
De koffer is gepakt, de slotcars zijn gecontroleerd en de regelaars schoongemaakt. We zijn er klaar voor !

woensdag 14 maart 2012

Collectie SLN Scalextric slotcars

Door mijn toenemende herinteresse in slotracen en met de doelstelling meer kennis te vergaren over de hobby slotracen, besloot ik in 2003 lid te worden van de SLN. SLN is de afkorting voor Scalextric Liefhebbers Nederland en is vooral een club van slotrace verzamelaars.
Kort na aanvang van het lidmaatschap werd een SLN beurs bezocht in het SUL-gebouw te Utrecht en vond in 2004 een investering plaats in een gele SLN Porsche Boxster. In 2006 mocht een pakje met de witte SLN Subaru WRC in ontvangst worden genomen en een jaar later reed ik met HenkG naar Lelystad voor de SLN beurs aldaar. Om meer kennis te vergaren over Scalextric en haar modellen door de jaren heen, vond ik boeken als 'Scalextric: Cars and equipment, past and present' 5th edition van Roger Gillham en 'Scalextric: A race through time, 50 years' een goede en nuttige investering.
Vanaf 2008 organiseert de SLN jaarlijks de fameuze SLN Cupraces. Tijdens deze races wordt gemoedelijk maar ook hard gestreden voor de winst, waarbij gezelligheid de boventoon voert. Aan alle vijf Cupraces is door ondergetekende deelgenomen en verslag van gemaakt. Via het bloglabel SLN zijn de verslagen van deze bijeenkomsten gemakkelijk terug te vinden. Aan het einde van zo'n racedag komt het mooiste gedeelte, waarbij de aan die specifieke race gelieerde SLN Cuprace slotcar wordt uitgereikt.
Na 2006 zijn vanaf 2010 tevens speciale SLN Scalextric clubcars uitgebracht met vanaf dat jaar (in tegenstelling tot de gele Porsche en de witte Subaru) originele C-nummers van Scalextric, een must voor de echte verzamelaars dus. Al met al begon mijn verzameling SLN slotcars de laatste jaren behoorlijk te groeien, echter de allereerste ontbrak nog: de slotcar met ook een origineel nummer: C2302 Scalextric TVR SLN 1994-1999. Vandaag was het dan zover en mocht ik de groene TVR met gouden belettering in ontvangst nemen. Bij de TVR slotcar hoort naast het (A5 formaat) certificaat ook de originele Scalextric verpakking mèt sticker, welke per balpen is voorzien van origineel nummer door niemand minder dan Ferry.
Met elf Scalextric slotcars is het inmiddels een bonte SLN slotcarverzameling geworden. Of deze collectie nu compleet is, daarin laat ik me graag adviseren door de kenners. Mijn SLN verzameling heb ik wel op de gevoelige plaat vastgelegd en is te bewonderen in het speciaal daarvoor aangelegde foto-album: Collectie SLN Scalextric slotcars.

zaterdag 3 maart 2012

Slot It Porsche 956KH Lui

Na twee seizoenen met de Porsche 956KH Liqui Moly in de Slot It GroupC-32 competitie te hebben gereden, werd het tijd voor verandering van spijs. Als back-up slotcar stond de Porsche 962c Repsol altijd klaar, maar ik wilde een gelijkwaardig teammaatje in een andere configuratie.
Het chassis had ik anderhalf jaar geleden al samengesteld, dus door de aanschaf van de body kit CS09B kon eenvoudig een compleet nieuwe livery worden gebouwd.
De keuze is gevallen op een opvallend rode Porsche 956KH. Vooral door de combinatie rood met wit, zal de slotcar goed op een zwarte ondergrond te zien zijn. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de transformatie white kit naar eigen uitvoering, verwijs ik graag naar het artikel van de Liqui Moly Porsche 956KH of het foto-album van de NSR Porsche 997 GT3 RSR.
Hoewel de Slot It Porsche 956KH Lui mijns inziens goed gelukt is, ben ik toch perfectionist en zijn twee punten van kritiek op het eindresultaat. Allereerst hebben witte transfers op een rode ondergrond de neiging door te schijnen. Ten tweede is één koplamp aan de binnenzijde iets uitgeslagen door de secondelijm.
Scout's honor, bij de keuze van de livery, had ik geen idee waar die hoofdsponsor voor stond. Mijn eerste gedachte ging uit naar een reisorganisatie, maar dat is natuurlijk Tui. Nu ik na wat speurwerk wijzer ben geworden ben ik benieuwd of en zo ja, hoe het promopakket eruit zal zien, zoals ik dat indertijd ook van Liqui Moly heb mogen ontvangen.

woensdag 22 februari 2012

SLN Cuprace 2012 bij Slipstream

Eén van de slotracetoernooien, waar ik altijd graag aan mee doe, is de jaarlijks terugkerende SLN Cuprace. De 2012 editie is alweer mijn vijfde deelname. Dit jaar werd voor de tweede maal bij Slipstream Slotracing gereden en dat is bepaald geen straf.
De SLN Cuprace is extra bijzonder, omdat aan het einde van de dag traditiegetrouw de SLN Cuprace slotcar van dat jaar wordt uitgereikt. Deze slotcars zijn voorzien van een SLN tampoprint en gelimiteerd tot circa dertig exemplaren. Voor de 2012 editie is door het bestuur gekozen voor een zeer fraaie Scalextric VW Kever uit 1963.
Met FerryFazzt kon ik naar het westen carpoolen en door wat opstartproblemen van de auto, het ophalen van het adres van Slipstream en een eigenwijze TomTom, kwamen we twee minuten voor de aanvang van de kwalificatie binnenvallen.
Op de startgrid stonden zes mooie Scalextric GT slotcars opgesteld. Baan 1 t/m 6 werd gevuld met respectievelijk een Audi R8 LMS, een Corvette C6R GT2 (tijdens de kwalificatie een vaag Italiaans product), een Jaguar XKR GT3, een Porsche 996 GT3R, een Aston Martin DBR9 en een Ford GT-R. Spijtig genoeg was aan het einde van de dag weinig meer over van het spoiler- en spiegelwerk, maar ach, dan hadden het maar geen slotcars moeten worden.
Alle Scalextric slotcars waren vakkundig door Sebas onder handen genomen. Op de geëgaliseerde kunststof velgen zaten mooi glad geschuurde bandjes. Aan de onderkant kon de gemeten magneetkracht worden afgelezen. De slotcars waren, m.u.v. bovenstaande preparatie, geheel standaard. Het deed me deugd dat van alle slotcars, de bruine A-Ha Porsche in baan vier de best te rijden en ook de snelste slotcar bleek te zijn.
Toegegeven, af en toe werd de term 'speelgoed' gescandeerd als weer eens een velg van de as was gelopen, maar dat was ook het enige dat op de slotcars was aan te merken. Van de Ford GT-R brak zelfs het complete hart uit de velg, maar een beetje secondelijm - vooral in de handen van Sebas - doet wonderen.
Zoals gezegd, Ferry en ondergetekende kwamen twee minuten voor aanvang van de kwalificatie binnen vallen en na een broodnodige oppepper met cafeïne, konden de vier heats van start. De opkomst was zeer goed te noemen: vierentwintig rijders, waaronder een Griek en een speciaal voor deze SLN-dag overgekomen Deen. 
Het principe van de SLN Cuprace is makkelijk. Elke baan behoudt haar eigen slotcar en regelaar, alleen de rijders wisselen. Elke coureur heeft profijt van een goede auto en 'last' van een draak van een slotcar. Het is echter wèl zaak om ná zo'n wisseling de juiste (nieuwe) slotcar in het oog te houden. Dit ging af en toe wel eens mis, met vreselijke klappers tot gevolg.
Nu we het toch over de slotcars hebben, de in baan twee rijdende Ferrari F430 GT2 (hoe kan het ook anders) had er bij de kwalificatie duidelijk geen zin in. In eerste instantie ga je toch aan jezelf twijfelen, totdat blijkt dat de F430 als enige gemiddeld ruim een seconde per ronde langzamer is. Gelukkig werd de Ferrari tijdens de race gewisseld voor de mooie en meer competitieve Corvette. 
De sfeer tussen de slotraceverzamelaars, banenbouwers, bloggers, routiniers, nieuwelingen, clubracers en mede Europeanen was buitengewoon gemoedelijk en sportief te noemen. De wedstrijden werden ook vol vuur aan elkaar gepraat, waarbij het soms leek dat het verhaal van de commentator nog spannender was dan de daadwerkelijke strijd op de baan.
In en rond het mooie houten circuit gebeurt op zo'n dag natuurlijk genoeg om over te schrijven, waarbij ik met bovenstaande foto natuurlijk verder niets wil suggereren. Ali B. was kennelijk ook nog 'In the House' en ik zag Marc S. als Marshal na een foute inzet een kwart van de baan met de bewuste slotcar meerennen. Natuurlijk werd ook flink geracet en na een wat mindere kwalificatie, kon ik zeker tevreden terugkijken op de race zelf. De meeste crashes gebeurde buiten mijn gezichtsveld en met slechts twee of drie keer uit het slot te zijn geraakt, eindigde ik als vijfde.
De definitieve uitslag zal tzt te lezen zijn in het SLN clubblad. Ik kan niet anders afsluiten dan Slipstream Slotracing te danken voor het hartelijke ontvangst en de SLN organisatie voor de voortreffelijke keuze van de slotcars en voor het mooie houten circuit van Slipstream. Op na de SLN Cuprace 2013, tot volgend jaar !

dinsdag 31 januari 2012

De radertjes draaien ... the sequel

Al een tijdje ben ik op dit blog aan het googelen met tandwielverhoudingen. Het verwisselen van het kroonwiel en/of het pinion met meer of minder tanden heeft logischerwijs effect op het rijgedrag van de slotcar. DJ-Race vroeg me om eens uitgebreider daarover te berichten, dus heb ik met behulp van o.a. de Crowns and Pinions pagina van Slot It en Wikipedia een en ander onder elkaar gezet. Aanvullingen en opmerkingen zijn uiteraard van harte welkom.
Om te beginnen wil ik de GroupC-32 als voorbeeld nemen. De oranje SI-motor veronderstel ik als een constante factor, aangezien het in dit artikel gaat om de berekeningen van de ratio's. Inderdaad, deze motoren willen nog wel eens van kwaliteit verschillen, maar uiteindelijk is maar met één exemplaar te rijden. Een 9-tands pinion is volgens het reglement voorgeschreven, dus dat is de tweede constante.
Als de Slot It kroonwielen worden gewisseld, komen de volgende ratio's tot stand:
28t - 3,11 - Geel (standaard) (28/9=3,11)
27t - 3,00 - Zwart
26t - 2,89 - Blauw
25t - 2,78 - Oranje
Bij inline zijn wel meer mogelijkheden, maar ik heb even vier voorbeelden genomen. Wordt een kroonwiel met minder tanden op de achteras gemonteerd, dan heeft de slotcar 1. een langzamere acceleratie, 2. een langere remweg en 3. een hogere topsnelheid.
Kortom: wil je een configuratie met deze kenmerken, dan zoek je een lagere ratio dan de out-of-box slotcar. Zelf rijd ik met de zwarte 27-tands in de GroupC-32, omdat de slotcar dan net iets rustiger uit de bocht komt, maar wel een hogere topsnelheid kan ontwikkelen op de langere delen van een clubbaan. Voor de critici heb ik hier een link naar wiki. Bestudeer gerust de ratio's in het voorbeeld van de Volvo Amazon.
Als het gele 28-tands kroonwiel als tweede constante wordt genomen en dus het pinion wordt vervangen, dan gebeurt het volgende met de ratio's:
  8t - 3,5 (28/8=3,5)
  9t - 3,11
10t - 2,8
11t - 2,55
Meer tanden op het pinion bij een gelijk kroonwiel betekent ook een lagere ratio. De kenmerken van een lagere ratio staan hierboven omschreven.
Kom ik terug op het voorbeeld van de NSR 997, dan was de ratio 2,214 en is deze na de aanpassing van zowel het pinion als kroonwiel 2,833 geworden. De reden hiervan was dat de motor te krachtig is voor de 2,214 overbrenging. In plaats van de langzame acceleratie begon de achterkant te klapperen door het teveel aan vermogen. De ratio is verhoogd om die krachten van de achteras te halen.

Is dit verhaal nu volledig? Nee, geenszins! Ten eerste zijn boeken vol geschreven over tandwieloverbrengingen, maar tevens - en dichter bij de hobby slotracen - hebben slotracers als Jan80trs het nodige geschreven over ratio's op het Nederlandse forum. Om een paar onderwerpen te noemen: bij sidewinder opstellingen zijn slechts een beperkt aantal combinaties mogelijk (zie het Slot It overzicht) en van de pinions en kroonwielen zijn verschillende diameters verkrijgbaar. Deze jungle is voor mij ook nog grotendeels onontgonnen.

zaterdag 28 januari 2012

Project Ditech Opel Kadett C Coupé Gr. 5

"Wat heb je hiervoor dan weer betaald?" Mijn lieftallige vriendin zag me het uit Duitsland afkomstige pakje van Ditech openen. Ze voegde er direct aan toe: "Vijf euro?"
Uiteraard ligt dat bedrag hoger, maar ik kon me de reactie ook wel een beetje voorstellen. De resin carrosserie van de Opel Kadett C Coupé Gr. 5 ziet er eigenlijk niet uit. Maar goed, het is ook de bedoeling dat de bouwer iets moois van het geheel gaat maken. De kleur wordt waarschijnlijk Bernsteingold - als mijn eigen C2 Coupé - en onder de kap zal een Slot It HRS chassis worden gebouwd.
Goed gereedschap is het halve werk, dus eind deze week arriveerde ook al het pakje van Modelbrouwers.nl, waarin alle schuur- en polijstbenodigdheden zitten die ik denk nodig te hebben. Het gaat ongetwijfeld een langdurig project worden. De vorderingen zullen uitgebreid te volgen zijn in het nieuw aangelegde foto-album. Belangrijke mijlpalen zullen uiteraard op dit blog vermeld blijven worden.